Svetski dan secesije 9. i 10. juna na više lokacija u gradu

Svetski dan secesije biće obeležen sutra i u petak u gradskim ustanovama kulture, gde sve posetioce očekuju brojni edukativni i kulturni programi, kao i obilazak građevina rađenih u stilu secesije.

Obeležavanje Svetskog dana secesije počeće sutra u Gradskom muzeju. Od 17 časova na programu će biti predavanje o umetnosti vitraža Mikše Rota sa akcentom na njegov rad u Subotici, a od 18 časova sve posetioce očekuje stručno vođenje kroz izložbu „Istoricizam i secesija“, kaže direktorka Gradskog muzeja, Aniko Mihajlović.

Fondacija “Subotička Sinagoga” za sve posetioce je pripremila bogat kulturni program koji počinje u petak od 18 časova kada će nastupiti grupa “Mečvirag”. Od 19 časova turistički vodič Boris Tot održaće dvojezično predavanje pod nazivom “Priče o secesiji”. Iz Fondacije najavljuju da će ove godine po prvi put u okviru obeležavanja Svetskog dana secesije organizovati i “Noć orgulja”, na kom će nastupiti subotički orguljaš Kornelije Vizin. Koncert je na programu od 20.30 časova.

Podršku manifestaciju pružila je i lokalna samouprava. Kako ističe Milanka Kostić, član GV zadužena za oblast obrazovanja i kulture, secesijska baština u Subotici veoma je značajna jer je naš grad prepoznatljiv po građevinama izgrađenim u stilu secesije. U centru grada nalazi se oko 40, a u širem centru negde oko 60 prelepih građevina koje krasi ovaj stil.

Svetski dan secesije biće obeležen sutra i u petak, a ulaz je na sve događaje besplatan.