Svetski dan raka pankreasa

U Subotici je u 2017. godini od raka pankreasa obolelo 35 osoba, a iste godine bitku sa ovom bolešću izgubilo je 25-oro, pokazuju podaci Registra za rak ZZJZ Subotica povodom Svetskog dana raka pankreasa koji stručnjaci ocenjuju kao jedan od najtežih karcionoma na svetu.

Više od 90% slučajeva raka pankreasa je sporadično I javlja se usled spontanih, a ne naslednih mutacija, mada porodična istorija povećava rizik, posebno tamo gde je uključeno više članova porodice, ističu lekari. Postoje čvrsti dokazi da faktori životnog stila imaju značajan uticaj na razvoj ove bolesti, na prvom mestu prekomerna težina ili gojaznost.Кonzumiranje crvenog i prerađenog mesa, hrane koja sadrži zasićene masne kiseline, unos alkoholnih pića i hrane i pića koja sadrže fruktozu mogu povećati rizik od raka pankreasa.

Prevencija je najbolji način borbe protiv svake vrste raka, pa i karcinoma pankreasa. Stručnjaci savetuju da održavate svoju težinu unutar fizioloških granica i izbegavate debljanje u odraslom dobu.

Кarcinom pankreasa je po učestalosti obolevanja u Srbiji na 5. mestu kod muškaraca i 7. kod žena, a kada govorimo o smrtnosti ovaj karcinom je na četvrtom mestu svih uzroka smrti od raka.