Svetski dan dojenja

Dojenje je najzdraviji i najprirodniji način ishrane deteta, te predstavlja prioritet u ishrani tokom prvih 6 meseci života ističu stručnjaci povodom Svetske nedelje dojenja koja se obeležava od 1-7. avgusta. Čak 72% Subotičanki koje su se porodile u prvih 6 meseci ove godine je dojilo svoju bebu što je bolje u odnosu na republički prosek koji iznosi oko 60%, pokazala je anketa Patronažne službe pri Domu zdravlja.

Sandra Obradović je majka devojčice stare 21 mesec i bebe od mesec dana. Sandra doji oba svoja deteta jer smatra da će im na taj način pružiti ono najbolje i poručuje da joj u početku nije bilo lako, ali je upornošću i uz podršku najbližih uspela i da uživa u svakom trenutku dojenja. Dojenje nije samo hranjenje već i povezivanje sa svojim detetom, ističe Sandra.

Dojenje na zahtev predstavlja zlatni standard u ishrani novorođenčeta, a benefiti dojenja su brojni kako za bebu tako i za majku. Majčino mleko je po svom sastavu najbolje za bebu, uvek je dostupno i uvek je prave temperature. Iz Patronažne službe Doma zdravlja ističu da svaka majka ima dovoljno mleka i može da doji, uz izuzetak određenih medicinskih stanja kada to nije moguće. Najvažnija je podrška službi i porodice odmah po rođenju.

Prema anketi koju je sprovela patronažna služba Doma zdravlja od ukupno 500 porodilja u prvih 6 meseci ove godine, u prvih 15 dana od porođaja čak 72% Subotičanki je dojilo svoju bebu, a dalje ankete pokazuju da se nakon 6 meseci od porođaja smanjuje broj žena koje nastavljaju dojenje, a veoma mali procenat nastavlja sa dojenjem i nakon što beba napuni godinu dana.