среда , 10 августа 2022
Naslovna / Društvo / Svetski dan deteta

Svetski dan deteta

Na Svetski dan deteta, Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) podseća na neophodnost većeg ulaganja u decu i poziva Vladu da uspostavi „budžet po meri deteta“ sa jasno vidljivim izdvajanjima za decu i da unapredi i usvoji Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. S obzirom na dugoročne nepovoljne učinke odrastanja u uslovima uskraćenosti, važno je uvesti mere koje mogu ublažiti negativne posledice siromaštva na dete, saopštio je MODS. Kako se navodi, trećina dece u Srbiji je u riziku od siromaštva, a najviše su pogođene porodice sa dvoje i više dece gde je najčešće nosilac porodice nezaposlen. Svako osmo dete u Srbiji živi ispod apsolutne linije siromaštva, što znači da mesečno preživljava sa oko 8.000 dinara. Dečiji dodatak prima oko 28 odsto dece, skoro svako četvrto dete. U Srbiji samo devet odsto najsiromašnije dece i šest odsto dece iz romskih naselja pohađa vrtiće, i to u poređenju sa 82 odsto dece iz bogatijih domaćinstava.

MODS, takođe, poziva Vladu Srbije da obezbedi finansijske, obrazovne, socijalne i zdravstvene programe podrške najugroženijim porodicama gde su deca u riziku od izdvajanja, unapredi sistem podrške za decu koja žive u uslovima siromaštva i poveća dostupnost obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti.

Od Vlade, takođe, očekuje da unapredi sistem podrške deci u riziku od napuštanja škole, uspostavi održive i kvalitetne usluge podrške deci u lokalnoj zajednici koje će doprineti socijalnom uključivanju dece, kao i da usvoji izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti sa ciljem da se postigne bolja adekvatnost, obuhvatnost i targetiranost novčanih socijalnih davanja.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Međunarodni dan siromašnih

Narodna kuhinja u Subotici najveća je u Vojvodini sa 1.200 korisnika, najviše staračkih domaćinstava, višečlanih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.