Svetski dan davalaca krvi

Zahvaljujući Subotičanima koji imaju visoko razvijenu svest o značaju davanja krvi, nikada nismo imali velikih nestašica, poručila je načelnica Službe za transfuziologiju Opšte bolnice dr Anastazija Mrđa na Svetski dan davalaca krvi. Ove godine obeležava se i dva veka od prve uspešne transfuzije koja je primenjena sa čoveka na čoveka, navode lekari.

Subotičani i građani Severnobačkog okruga imaju visoko razvijenu svest o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, poručuju iz Službe za transfuziologiju i dodaju da zamene za krv nema. Iako se u prvih par meseci beleži blagi pad broja davalaca, iz Službe za transfuziologiju navode da nema mesta za zabrinutost jer za potrebe Opšte bolnice ima, kao i uvek, sasvim dovoljno krvi.

Iz Crvenog krsta objašnjavaju da sa Službom za transfuziologiju imaju izuzetnu saradnju koja je obnovljena pre nekoliko godina, te se od tada sprovode akcije na kojima se postižu odlični rezultati.

U toku godine Crveni krst organizuje dve tradicionalne akcije Humana subota, koja se održava u junu, kao i Humani božić. Svi građani koji žele da daju krv, ne moraju da čekaju akcije, već to mogu učiniti radnim danima od 7 do 10h u Službe za transfuziologiju Opšte bolnice.