Svetski dan čokolade

Dva i po grama kakao praha ili 10 gr crne čokolade na dan doprinosi zdravlju, poručuju stručnjaci na Svetski dan čokolade. Prilikom odabira čokolade, treba voditi računa da u ovom slatkišu ima što je veći udeo kakaa jer je takva čokolada bolja za zdravlje.

Postoje razne vrste čokolade, a na najslađi dan u godini kada se obeležava Svetski dan čokolade, Subotičani kažu da vole poslasticu, međutim, među njima i onih koji nisu ljubitelji ovog slatkiša.

Po rečima stručnjaka kakao ima mnogobrojna pozitivna svojstva po ljudsko zdravlje. Kakao sadrži veliki procent antioksidanasa, deluje protivupalno, podiže dobar, a spušta loš holesterol, te povećava sadržaj azotnih oksida u organizmu i doprinosi boljoj moždanoj stimulaciji. Što čokolada sadrži veći procent kakaa, to sadrži manje šećera i bolje su za naše zdravlje. Preporuka Evropske agencije za bezbednost hrane je svakodnevni unos kakao praha ili crne čokolade u kontrolisanoj meri, jer u određenim količinama ove poslastice imaju pozitivan uticaj na zdravlje.

Stručnjaci ističu da mlečne čokolade sadrže oko 60% šećera, dok crne sadrže nešto manje i to oko 45%. Crne čokolade su masnije i malo kaloričnije od običnih čokolada, dok su najgore po naše zdravlje punjene čokolade koje su bogate šećerom.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime