Svetski dan borbe protiv raka pluća

U Subotici su prošle godine 93 osobe obolele od raka pluća, rečeno je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka pluća. Stopa smrtnosti kod ovog oboljenja je velika, ukoliko se ne otkrije na vreme, a najbolja prevencija je prekid pušenja, ističu stručnjaci.

 

U prvih 6 meseci ove godine u našem gradu od raka pluća obolelo je 57 osoba, a tokom 2017. godine taj broj je iznosio 93. Karcinom pluća se najčešće javlja kod osoba starijih od 50 godina, a najugroženiji su pušači i to muškarci stariji od 40 godina, dok se kod žena javlja u manjem broju. Glavni faktor rizika je pušenje.

 

Najbolja prevencija za karcinom pluća je prestanak pušenja, a lekari ističu da je bolest izlečiva ukoliko se pacijenti jave na vreme. Kada se rak pluća otkrije u ranoj fazi postoji velika mogućnost izlečenja, pa je bitna redovna kontrola pluća.

 

Stopa smrtnosti od karcinoma pluća je velika, prelazi čak 60%, ukoliko se ne otkrije na vreme. Bolest ne daje nikakve znake, a onog trenutka kada se ispolje modređeni simptomi tada je najčešće već u uznapredovaloj fazi.