Svetski dan borbe protiv HIV/ AIDS-a

Nova strategija smanjenja brojih obolelih od HIV infekcije podrazumeva upotrebu PrEP-a- leka koji sprečava infekciju ovim virusom, ističu stručnjaci na Svetski dan borbe protiv HIV/ AIDS-a. U Severnobačkom okrugu je tokom ove godine HIV otkriven kod 2 osobe.

Jedini način da se utvrdi da li je osoba inficirana virusom HIV-a jeste testiranje. Testiranje se posebno preporučuje osobama koje stupaju u rizične seksualne odnose, a ova vrsta testiranja se obavlja dobrovoljno, poverljivo i besplatno u Zavodu za javno zdravlje od 2003. godine.U ovom vremenskom periodu je u našem okrugu otkriveno 77 HIV pozitivnih osoba, dok je tokom ove godine otkriveno dvoje. Ukoliko se ustanovi da je neka osoba HIV pozitivna, odmah se započinje sa davanjem terapije koja je toliko efikasna da nakon određenog vremena osoba više nije zarazna ukoliko redovno uzima terapiju.

Najznačajnija mera protiv HIV-a i AIDS-a jeste upotreba zaštitnih sredstava. Nova strategija borbe protiv ovih bolseti podrazumeva upotrebu leka koji sprečava HIV infekciju takozvanog PrEP-a koji može da se nabavi u Novom Sadu i Beogradu.

U Srbiji je od početka godine HIV otkriven kod 124 nove osobe sa HIV-om, što je 28 manje u odnosu na isti period prošle godine, a ove godine u našoj zemlji je od AIDS-a umrlo 10 ljudi.