Svetski dan borbe protiv hepatitisa

U prethodnoj godini na teritoriji Severnobačkog okruga od nezaraznog hepatitisa preminulo je 25 osoba, poručuju lekari uoči Svetskog dana borbe protiv hepatitisa. Stručnjaci upozoravaju da se očekuje da će hepatitis, a naročito virusni hepatitis, imati sve veći značaj kroz pet godina, kada se očekuje vrh pandemije hepatitisa svuda u svetu.

Lekari podsećaju da postoji virusni hepatitis kao i hepatitis koji nastaje na neke druge načine, a pre svega dugogodišnjim delovanjem etanola iz alkohola. Iako su do sada prepoznati hepatitisi izazvani virusima A, B, C, D i E, najznačajniji su hepatitis A i B. Hepatitis izazvan virusom A predstavlja bolest prljavih ruku, te je veoma važno skrenuti pažnju na značaj lične higijene, higijene ruku, hrane i posuđa, te higijenske ispravnosti namirnica i vode za piće, navode lekari.

Virusni hepatitis B je uglavnom krvno prenosiva i polno prenosiva infekcija, koja se može preneti i tokom porođaja sa majke na bebu.

Tipični simptomi bolesti su žutica i bol ispod rebarnog luka. Hepatitis A uglavnom se leči simptomatski, a kod hroničnog oblika hepatitisa npr. B i C koriste se i razni antivirusni lekovi. Posledica hroničnog hepatitisa može da bude i karcinom jetre, upozoravaju lekari.