Svetski dan borbe protiv hepatitisa- 28. jul

Veliki broj osoba koji su nosioci hepatitisa B ili C, uopšte ne znaju svoj status, što predstavlja jedan od najvećih problema u borbi protiv ove bolesti, upozoravaju lekari uoči Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, te apeluju na sve građane koji spadaju u rizične grupe da se testiraju. Testiranje je jednostavno, a ono je u našoj zemlji svima dostupno i to o trošku Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje. Iako postoji nekoliko tipova hepatitisa najčešće se govori o hepatitisu tipa B i C, a upravo ovi tipovi virusa hepatitisa odgovorni su za 60 odsto svih karcinoma jetre. U našem gradu sve zdravstvene ustanove prepoznaju značaj i važnost ove bolesti, a u cilju sprečavanja širenja hepatitisa, testiraju se sve trudnice i dobrovoljni davaoci krvi, navode iz ZZJZ.
U toku prošle godine u našem gradu testirani su svi dobrovoljni davaoci krvi, odnosno njih 5423, sve trudnice kojih je bilo 1204, kao 260 osoba iz grupe pod rizikom. Ukupno je otkriveno 0,2 odsto pozitivnih osoba, a u grupi pod rizikom 2,3 odsto pozitivnih. Kako se hepatitis Bi C prenose putem krvi, sve osobe koje zbog prirode bolesti lekove apliciraju svakoidnevno putem injekcije trebalo bi da se testiraju i zaštite. Takođe, zaštićeni moraju biti i zdravstveni radnici, te đaci i studenti medicinske struke, koji redovno moraju i da se testiraju.
Osim što se prenose putem krvi ovi hepatitisi mogu da se prenose i putem seksualnih odnosa, pa lekari savetuju osobama koje su nosioci virusa da tokom odnosa koriste zaštitu. U situaciji kada se hepatitis otkrije, potrebno je konsultovati se sa izabranim lekarom o mogućnostima lečenja. Osobe zaražene hepatitisom B tokom celog života bi trebalo da koriste neke od lekova, dok za hepatitis C postoje antivirusni lekovikoji mogu u potpunosti da izleče zaraženu osobu.