Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu

Subotica, kao i ostatak sveta ovogodišnji Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu dočekuje u svetlu mera koje se preduzimaju u borbi protiv korona virusa.

Po rečima šefa Odseka inspekcije rada, Bože Ivkovića, težište aktivnosti Inspekcije rada je na delatnostima gde se dođaga najveći broj povreda na radu, pa i povreda sa smrtnim ishodom, a to je prvenstveno građevinarstvo. U ovoj oblasti, kako kaže Ivković, Uredbom Vlade Republike Srbije kojom je regulisan rad za vreme epidemije jedina promena odnosi se na korišćenje dopunskih zaštitnih sredstava.

Kada je u pitanju rad svih ostalih delatnosti, Uredbom Vlade koja se odnosi na organizovanje rada za vreme epidemije korona virusa, poslodavci su dužni, da tamo gde je to moguće, pošalju zaposlene da rade od kuće, odnosno da uvedu veći broj smena kako bi što manji broj zaposlenih istovremeno boravio u jednoj prostoriji. Ovo je samo jedan deo mera kojih bi svi poslodavci trebalo da se pridržavaju, naglašava Ivković.

Iz Inspekcije rada podsećaju da su juče sa radom počeli i frizerski i kozmetički saloni, kao i teretane i fitnes centri, kojima je rad dozvoljen po posebnim uslovima koji se tiču broja osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru, korišćenja dezinfekcionih sredstava i upotrebe zaštitne opreme, kao i odlaganja otpada koji nastaje u toku procesa rada.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime