Svetski dan bez duvana

Zdravstvenom akcijom u centru grada obeležen je Svetski dan bez duvana. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvana bila je “Duvan i kardiovaskularne bolesti“, a prethodne godine u Severnobačkom okrugu 1454 ljudi umrlo je zbog bolesti srca i krvnih sudova, što je 55% od ukupnog broja umrlih, upozoravaju lekari.

Nenad Grgur jedan je od Subotičana koji su se odazvali pozivu lekara i došli na besplatnu zdravstvenu akciju koja je organizovana povodom Svetskog dana bez duvana. Iako nije pušač, Nenad priznaje da je kao momak koristio cigarete, ali je veoma brzo shvatio da mu je prioritet zdravlje, avremenom je uticao i na sopstvenu ženu koja je, kako kaže, zahvaljujući njemu ostavila duvan.

Lekari ZZJZ u saradnji sa partnerima izašli su na Gradski trg kako bi građanima uputili poruku da izbor stila života umnogome utiče kvalitet i dužinu života, a jedan od faktora rizika koji je zastupljen u značajnoj meri kod odraslih, ali i kod dece svakako jeste upotreba duvana.

Savete za odvikavanje od pušenja građani mogu dobiti svakodnevno u Svaetovalištu za odvikavanje od pušenja koje se nalazi u ZZJZ. Oni koji žele da sa odvikavanjem počnu što pre mogu se javiti na broj telefona 601-069.