Svetski dan bez duvana – nikotinski proizvodi pretnja po zdravlje i životnu sredinu

Ne postoje bezbedan duvanski ili nikotinski proizvod, način ili nivo korišćenja, kao i nivo izloženosti dimu ili aeroslou duvanskih proizvoda, poručuju stručnjaci na Svetski dan bez duvana i naglašavaju da je jedina prava mera prestanak upotrebe ovih proizvoda.

Duvanski proizvod predstavlja mešavinu od preko 7500 različitih hemijskih jedinjennja. Na stotine njih je toksično i odgovorno za oštećenje srca i krvnih sudova, a oko 80 su kancerogene materije, odnosno jedinjenja koja dokazano izazivaju maligne bolseti, kaže dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine u ZZJZ. Pušač u toku svog života proizvede pet tona ugljen-dioksida, te je smanjenje potrošnje duvana ključno za postizanje svih ciljeva održivog razvoja, a ne samo onih koji su direktno povezani sa zdravljem.

U cilju skretanja pažnje i ukazivanja na zdravstvene i rizike po životnu sredinu, iz Crvenog krsta Subotica pripremili su različite aktivnosti.

Svetska zdravstvena organizacija i vodeće institucije javnog zdravlja širom sveta obeležavaju Svetski dan bez duvana, ove godine fokusirajući se na mnoge načine na koje duvan ugrožava životnu sredinu u kojoj živimo, uz moto “Duvan: pretnja našoj životnoj sredini”.