Broj majki koje doje sve veći, zbog prednosti dojenja

 

Povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja pedijatar Dečijeg dispanzera, dr Gordana Šulić istakla je da je broj majki koje doje sve veći, da žene žele i trude se da doje kao i da često dolaze po savet lekara. Ona je naglasila brojne prednosti dojenja i važnost obezbeđivanja i pružanja podrške majkama. Svetska nedelja dojenja se obeležava dvadeset petu godinu, svaki put u toku prve nedelje avgusta(od 1.-7.avgusta), a pored Srbije obeležava se u više od 170 zemalja širom sveta prilikom čega stručnjaci naglašavaju značaj dojenja za majku i dete.

Naša sugrađanka, Sanela Trešnjić ima 33 godine i prvo dete Dunju je rodila pre šest i po meseci. Ona nam je otkrila da devojčicu doji od rođenja i da je to za nju najlepše iskustvo, a iako joj je trebalo vreme da se navikne ona smatra da je dojenje ekonomičnije i zdravije od korišćenja dohrane.

Prema rečima pedijatra u Dečijem dispanzeru, dr Gordane Šulić, prednost dojenja za dete je što se time obezbeđuje pravilan rast i razvoj, podstiče jačanje imunog sistema odojčeta, podstiče razvoj inteligencije, smanjuje rizik od pojave alergija dok su prednosti dojenja za majku stvaranje jake emocionalne veze (afektivne veze) sa detetom, normalizacija telesne mase nakon porođaja, dojenje smanjuje rizik od nastanka postporođajne depresije, anemije i mnogih malignih oboljenja. Stručnjaci ističu značaj pružanja podrške majkama pri dojenju koje je veoma korisno za dete i majku, a preporučljivo je dojiti do druge godine detetovog života uz uvođenje nemlečnih obroka i čvrste hrane. Ukoliko majke ne mogu da doje tada se savetuje upotreba adaptirane mlečne formule.

Nedelja dojenja se obeležava od prvog do sedmog avgusta kako bi se povećali svest i znanje o prednostima i značaju dojenja. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležiće se i u periodu od 2 do 9. oktobra, pod sloganom ,,Podržimo dojenje“ u 40. nedelji godine, koja će simbolično predstavljati trajanje trudnoće.