Svetska nedelja dojenja

Majčino mleko je najbolje za bebu jer se tokom laktacije konstantno prilagođava potrebama bebe, poručuju pedijatri povodom Svetske nedelje dojenja koja se obeležava do 7. avgusta. Dojenje ima brojne prednosti kako za bebu tako i za majku.

Majčino mleko je od vitalnog značaja za pravilan rast i razvoj i formiranje imunog sistema bebe. Ono je specifično po svom sastavu i ima brojne prednosti u odnosu na druge vidove ishrane. Kod beba koje su dojene smanjuje se mogućnost razvoja infekcija, posebno crevnih i respiratornih. Osim toga, smanjuje se i rizik od razvoja ekcema i dijabetesa, kasnije tokom života.

Osim što je najbolje za bebu, dojenje ima brojne benefite i za majčino zdravlje.

Iako beba prirodno zna šta treba da radi, dojenje je proces tokom kojeg je majkama, posebno tokom prvih dana po porođaju, potrebno pružiti podršku. Za uspešno dojenje potrebna je pre svega stručna pomoć odmah nakon porođaja, a od velikog značaja je i podrška porodice odnosno partnera kad beba i majka stignu kući. Majke nakon porođaja imaju brojne nedoumice oko toga da li imaju dovoljno mleka, da li je normalno da bradavice budu bolne i brojna druga pitanja.

Svetska nedelja dojenja obeležava se od 1-7. avgusta. Slogan ovogodišnje Svetske nedelje dojenja je „Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje“ kako bi se skrenula pažnja da je podrška i osnaživanje oba roditelja od vitalnog značaja za uspostavljanje i održavanje dojenja.