Svetli četvrtak

Svetli četvrtak praznuje se u toku Svetle ili Vaskršnje nedelje, prve po Vaskrsu, koja se smatra kao jedan dan – cela sedmica se tretira kao jedan neprekidni dan.

Današnji četvrtak je odavnina smatran za veoma srećan dan u godini. Verovalo se da su na današnji dan sva mesta gde žive ale, karakondžule i druge nečastive sile zatvorena, i da zemljom hodaju samo dobra nebeska bića, te i da zbog toga ljudima sve ide od ruke.
Danas bi bilo dobro započeti neki posao, posebno onaj koji vam nije išao, a bilo bi dobro i da se pomolite za ostavrenje neke želje koju dugo iščekujete. Ovo je trenutak kada bi njeno ostvarenje moglo da usledi.
U narodu je ovaj dan poznat i kao Beli ili Zeleni četvrtak. Od današnjeg dana do Spasovdana, dakle narednih pet četvrtaka, svetkuje se tako što se ništa ne radi u poljima ni sa stokom. Ostali poslovi su dozvoljeni. Ukorenjeno je verovanje da je Vaskrs najveći praznik u godini i da su u skladu sa tim zalihe hrane na izmaku. Zato je i razumljivo što je u osnovi praznovanja ove sedmice staranje o hrani i rodnosti letine.