Svečanom sednicom obeležen Dan grada

Podizanjem zastave grada i svečanom sednicom Skupštine grada, koja je održana u Velikoj većnici, u subotu je obeležen Dan grada, koji se proslavlja u znak sećanja na 1. septembar 1779. godine, kada je Subotica dobila status “slobodnog kraljevskog grada”. Na svečanoj sednici dodeljene su nagrade “Pro Urbe”, a zvanje Počasni građanin uručeno je biskupu, monsinjoru Ivanu Penzešu.

Gradonačelnik, Bogdan Laban, istakao je da je svečana sednica prava prilika da se pomenu rezultati koje je lokalna samouoprava postigla u poslednjih 26 meseci. U svom govoru on je, između ostalog, podsetio da su posle višedecenijskog zastoja nastavljeni radovi na izgradnji “Y kraka”, te da su dve deonice već otvorene za saobraćaj, takođe je naveo da vidno napreduju radovi na rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta.

U svom govoru predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford, naveo je da je u proteklom periodu i Skupština grada radila na ostvarenju ciljeva koji su od velikog značaja za sve građane i ustanove. Između ostalog, Bunford je poručio da je Generalni urbanistički plan Subotica-Palić kamen temeljac za današnjicu i budućnost, a da su, njegovim usvajanjem, otvorena vrata za nove investitore.

Na svečanoj sednici dodeljena su i priznanja. Zvanje počasni građanin, ove godine, pripalo je biskupu, monsinjoru Ivanu Penzešu, a nagrade “Pro Urbe” dodeljene su psihologu Branki Bešlić, violinisti Milošu Nikoliću i društvenom delatniku Slavici Tot Lučić.

Svečanosti povodom obeležavanja Dana grada, između ostalih, prisustvovali su predstavnici državnih organa, republički i pokrajinski poslanici, članovi diplomatskog kora, predsednici nacionalnih veća, kao i gosti iz bratskih i partnerskih gradova.