среда , 28 октобра 2020
Naslovna / Kultura / Svečano otvoren 27.Međunarodni festival pozorišta za decu

Svečano otvoren 27.Međunarodni festival pozorišta za decu

Dodelom nagrade “Mali princ” Vladimiru Andriću i kulturno-umetničkim programom u Dečjem pozorištu, juče je otvoren 27. međunarodni festival pozorišta za decu. Na ovogodišnjem izdanju festivala publika će biti u prilici da pogleda 11 predstava ansambala iz celog sveta.

Pisac, dramaturg i reditelj, Vladimir Andrić domaći je dobitnik nagrade za životno delo “Mali princ” koju Međunarodni festival pozorišta za decu za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Pored njega ovu nagradu dobili su i bugarski reditelj Slavčo Malenov, a ove godine je prvi put dodeljena i posthumna nagrada za život posvećen stvaralaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću. Vladimir Andrić je završio Valjevsku gimnaziju, a diplomirao pozorišnu i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od svoje dvadesete godine piše i režira, mahom za decu. Do penzionisanja je duže od četiri decenije radio u Dečjoj redakciji Televizije Beograd; jedno vreme kao Odgovorni urednik. Između ostalog, za televiziju je napisao oko 300 epizoda lutka-serije „Laku noć, deco“ i oko 250 epizoda serijala „Pustolov“. Odgovarajući na pitanje koliko mu nagrada “Mali princ” znači, Andrić kaže da je bio iznenađen i srećan kad je čuo da je dobitnik ove nagrade i objašnjava se radeći na kultnom serijalu “Laku noć deco” u početku mučio, ali kada je video lutke i čuo glasove glumaca koji su te lutke oživeli, da mu je tada sve bilo jasno.

Organizatori Festivala ističu da je velika stvar što je održan kontinuitet Festivala, budući da se mnogi slični festivali u okruženju nisu održali ili su odloženi do daljnjeg. Uprkos otežavajućim okolnostima pod kojima je Festival organizovan i pod kojima se održava, i ove godine biće održani svi elementi Festivala, a to su predstave, izložbe, naučni forum i promocije knjiga.

Ceremoniji svečanog otvaranja 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu prisustvovali su i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević i gradonačelnik Stevan Bakić. Oboje se slažu u oceni da je posebno važno što se i ovakvim okolnostima festival održava, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da ova manifestacija više od četvrt veka okuplja stvaraoce za najmlađe sa svih meridijana.

Prvog dana Festivala u holu Dečjeg pozorišta otvorena je izložba posvećena ovogodišnjem dobitniku nagrade “Mali princ” Vladimiru Adnriću, a glavni program je otvoren izvođenjem slovenačke predsatave “To je Ernest” Lutkarskog pozorišta “Nebo” na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

„Ponesi svoju knjigu u šetnju“

Povodom obeležavanja godišnjice smrti književnika Danila Kiša, Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *