Svečana akademija povodom 15 godina rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Povodom obeležavanja 15 godina rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata sutra će od 19 časova u Velikoj većnici Gradske kuće biti održana svečana akademija, na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada prve profesionalne ustanove kulture hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata osnovan je odlukom Skupštine Vojvodine i odlukom Hrvatskog nacionalnog veća, 29. marta ali kako je taj datum ove godine bio uoči katoličkog Uskrsa, svečana akademija biće održana sutra. Deceniju i po rada na očuvanju i razvoju kulture hvatske zajednice u Vojvodini prema rečima predsednice ove kulturne ustanove obeležilo je 70 izdatih publikacija, uglavnom naučnog karaktera, tri nosača zvuka, izdavanje časopisa za naučna istraživanja, kao i časopisa za književnost i umetnost „Nova riječ“.

Pored bogatog programa u okviru kog će nastupiti najbolji gajdaš u Srbiji, etno muzikolog profesor Edi Tajm i izvođači tradicionalne muzike, na svečanosti će biti uručene i nagrade najuspešnijim učesnicima na konkursu za najbolji kratki film na temu nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji.