Sutra Svetski dan bez duvana

Pušači imaju 22 puta veći rizik za rak pluća u odnosu na nepušače, a rizik za razvoj tuberkuloze je dvostruko veći, navode stručnjaci uoči Svetskog dana bez duvana.
Jedna trećina punoletnih građana Srbije puši svakodnevno, a raste i upotreba duvana u populaciji mladih uzrasta 13-15 godina. Cigarete su i dalje najčešće korišćen duvanski proizvod, ali je primetan i rast upotrebe e-cigareta kao i nargila, poručuju stručnjaci. Ovogodišnji Svetski dan bez duvana, obeležiće se pod temom “Duvan i pluća”, a cilj je istaći povezanost između upotrebe duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu sa bolestima pluća, uključujući i rak pluća.
Duvanski dim oštećuje naše ćelije, te tako dolazi do promena u njima i na taj način osobe su podložnije oboljevanju od raka, tuberkuloze, ali i drugih bolesti, navode stručnjaci. Uz adekvatnu terapiju moguće je poboljšati zdravstveno stanje.
Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana, sutra na centralnom gradskom trgu u terminu od 10 do 12 časova biće održan bazar zdravlja, u okviru kog će građani, između ostalog, moći da urade spirometriju, prekontrolišu krvni pritisak i šećer. U prostorijama Crvenog krsta od 13 časova biće održane edukativne radionice.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime