Sutra polaganje završnog ispita

 

Đaci završnih razreda osnovnih škola sutra počinju sa polaganjem završnog ispita. Završni ispit za učenike osnovnih škola počinje sutra u devet časova polaganjem testa iz srpskog-maternjeg jezika i trajaće 120 minuta. Učenici će u četvrtak polagati test iz matematike, a u petak sledi polaganje kombinovanog testa.

Učenici sa kojima smo razgovarali su nam rekli da uprkos temeljnoj pripremi imaju blagu tremu pred polaganje završnog ispita. U zavisnosti od ličnih afiniteta učenici imaju tremu od polaganja različitih predmeta.

U Osnovnoj školi ,,Ivan Milutinović“ završni ispit će polagati 77 učenika, 62 učenika na srpskom i 15 učenika na hrvatskom nastavnom jeziku. Prema propozicijama polaganje završnog ispita u svim školama počinje u devet časova, a učenici u prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta ne smeju da napuste prostor u kojem se radi test. Da bi odgovori bili priznati moraju biti napisani ili pojačani hemijskom olovkom.

Na nivou Subotice završni ispit-malu maturu polagaće 1349 učenika, 918 na srpskom, 42 na hrvatskom i 389 na mađarskom nastavnom jeziku. Ukupan broj bodova koje učenivi mogu da osvoje na sva tri testa je 30, a maksimalan broj bodova koji mogu da ostvare na osnovu uspeha u školi je 70. Prema rečima članice gradskog veća zadužene za oblast obrazovanja, Nataše Aleksić, polaganje mature je značajan događaj kako za učenike tako i za škole, a savet učenicima bi bio da polaganju pristupe smireno i koncentrisano.

Učenici će sutra polagati završni ispit test iz srpskog jezika, u četvrtak test iz matematike, a zatim sledi polaganje kombinovanog testa koji obuhvata pitanja iz pet oblasti: istorije, geografije, fizike, hemije i biologije. Preliminarni rezultati završnog ispita se očekuju 18. juna, učenici imaju pravo žalbe 19. i 20. juna, a 24.juna će se popunjavati lista želja.

Prethodni članak
Sledeći članak