уторак , 24 новембра 2020
Naslovna / Kultura / Sutra počinje Festival evropskog filma „Palić“

Sutra počinje Festival evropskog filma „Palić“

Jedan od najznačajnijih festivala ne samo u našem gradu već i zemlji, Festival evropskog filma “Palić” počinje sutra i trajaće do 18. septembra. Dvadeset i sedmo izdanje Festivala biće održano u bioskopima “Eurocinema” i “Aleksandar Lifka” u Subotici i u bioskopu “Abazija” na Paliću, uz poštovanje svih mera predostrožnosti. Festival će biti otvoren u bioskopu “Eurocinema” uručivanjem nagrade “Aleksandar Lifka” Mirjani Karanović” i prikazivanjem filma “Ime naroda” reditelja Darka Bajića.

 

Nikada u svojoj istoriji Festival se nije suočio sa ovakvom pošasti koja je zaustavila, ne samo Festival, već i ceo svet, izjavio je direktor Festivala evropskog filma “Palić “ Radoslav Zelenović. Kako je istakao, termin festivala je zbog epidemije dva puta pomeran, a najteža odluka organizatora bila je da se ne održi na otvorenom na Letnjoj sceni na Paliću. Uprkos svim nedaćama, Festival će i ove godine biti realizovan u punom obimu sa preko 130 filmova u 15 celina.

Ovogodišnji budžet Festivala je za četvrtinu manji u odnosu na prošlu godinu. Ministarstvo kulture Festival je podržalo sa 5,5 miliona dinara, Media program Kreativne Evrope sa 5,4 miliona dok su Pokrajina i Grad izdvojili po 4 miliona dinara za ovu manifestaciju. Uprsko tome što će Festival biti održan pod drugačijim okolnostima, svi elementi koji su ga krasili sve ove godine neće izostati ni ove godine, poput izložbi, radionica i panel diskusija.

Iz organizacionog tima Festivala mole publiku i sve posetioce ovogodišnjeg Festivala za razumevanje, kao i da se pridržavaju svih mera predostrožnosti za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19. Kako bi se ispoštovale sve mere, broj mesta u bioskopskim salama je ograničen, obavezno je nošenje zaštitne maske, a posetiocima će se pre ulaska u salu meriti telesna temperatura, uz obaveznu dezinfekciju obuće i ruku.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

„100 godina filatelije u Subotici“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *