Sutra počinje 26. Festival evropskog filma Palić

Dvadeset i šesti Festival evropskog filma Palić svečano će biti otvoren sutra, u 21h, na Letnjoj pozornici, a nakon ceremonije otvaranja biće prikazan film čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara „Bol i slava“. Tokom ovogodišnjeg festivala biće prikazano 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija, a organizatori najavljuju da će mnogi od filmova imati srpsku i regionalnu premijeru. Budžet za ovogodišnji festival iznosi 25,5 miliona dinara, što je za oko milion dinara više nego prošle godine, a sredstva su obezbedili Grad, Pokrajinska vlada i Ministarstvo kulture.
Festival evropskog filma Palić biće otvoren dodelom nagrada „Aleksandar Lifka“, a ovogodišnji laureati su domaći scenograf Miljen Kljaković Kreka i hrvatski filmski reditelj Rajko Grlić. Palićke selekcije koje imaju takmičarski karakter ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari, najavljuju organizatori. Novina u ovogodišjem programu su dve nove selekcije- Velikani evropske kinematografije, kao i selekcija Novi evropski dokumentarni film. Direktor i jedan od osnivača Festivala evropskog filma Palić, Radoslav Zelenović poručio je da publiku i stučnu javnost i ove godine očekuje izuzetno dobar program, te podsetio da su mnogi čuveni filmski radnici debitavali upravo na ovom festivalu.
Tradicionalno, Festival se održava na više lokacija među kojima su Letnja pozornica na Paliću, bioskopi Eurocnema, Abazija i Art bioskop „Aleksandar Lifka“. Osim u vrhunskim filmovima evropske kinematografije, publika će imati priliku da uživa i u brojnim pratećim sadržajima- koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima. Organizatori najavljuju da će ove godine prateći program biti bogatiji.
Dvadeset i šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić u petak, 26. jula, svečano će zatvoriti belgijski film „Mladi Ahmed“. Ovaj, baš kao i film Pedra Almodovara, koji će otvoriti Festival biće prikazani van konkurencije u okviru Glavnog takmičarskog program, koji broji ukupno 12 filmova.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime