Sutra dobrovoljno i poverljivo testiranje na virusne hepatitise B i C

U Subotici su tokom prošle godine otkrivena 2 novoobolela od virusnog hepatitisa B, a otkrivena su i 2 nova slučaja hepatitisa C. Iz Zavoda za javno zdravlje Subotica sutra će biti organizovano besplatno, dobrovoljno i poverljivo testiranje na virusne hepatitise povodom Svetskog dana virusnih hepatitisa koji se obeležava sutra.

Sa epidemiološkog aspekta govori se o 2 grupe hepatitisa: virusni hepatitisi A i E koji se nazivaju i bolest prljavih ruku, dok drugu grupu čine seksualno, odnosno krvo prenosivi hepatitisi B, C i D. Kod osoba obolelih od virusnih hepatitisa B i C često izostane akutna faza, osoba može da živi bez ikakvih simptoma, ali virus ostane u jetri i nakon nekoliko godina ili decenija dovodi do nastanka veoma ozbiljnih bolesti. Može najpre da nastati cirotična jetra, potom kod određenog procenta obolelih može da se razvije i rak jetre.

Poslednjih godina se stabilizovala epidemiološka situacija po pitanju virusnih hepatitisa. Broj novoregistrovanih slučajeva obolelih od virusnih hepatitisa je oko 2 osobe na 100.000 stanovnika, a u našem gradu je tokom prošle godine otkriveno 2 nova slučaja obolelih od virusnog hepatitisa B i isto toliko od virusnog hepatitisa C. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije očekije se da će oko 2030. godine javno- zdravstveni značaj virusnih hepatitisa biti manji nego danas, a pre svega zbog primene niza preventivnih sredstava među kojima je svakako najznačajnija vakcina.

U Zavodu za javno zdravlje Subotica sutra će povodom Svetskog dana virusnih hepatitisa biti organizovano dobrovoljno i poverljivo testiranje na virusne hepatitise B i C, a u isto vreme moći će da se obavi i testiranje na HIV virus. Testiranje će biti obavljeno u terminu od 8-13 časova bez obzira da li osoba ima zdravstveno osiguranje ili ne.