Sutra besplatno testiranje na HIV i hepatitise

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise biće obeležena sutra u ZZJZ Subotica besplatnim, poverljivim testiranjem zainteresovanih lica na virus hepatitisa B i C i virus HIV-a. Od ovih virusnih infekcija u našem gradu u prvih 11 meseci ove godine obolelo je 13 Subotičana.

Testiranje će biti organizovano u dva termina, i to u toku prepodneva od 9-14 časova, a potom i noćno testiranje od 19-24 časa. Ovo testiranje je izuzetno važno jer ponekad osoba godinama, čak decenijama može da živi sa ovim virusima, a da toga nije svesna. Za to vreme može se razviti niz bolesti, te je vrlo važno uraditi testiranje, napominju stručnjaci.

U prvih 11 meseci ove godine u Subotici su otkrivene dve novoobolele osobe od virusa HIV-a. Od akutnog oblika hepatitisa B obolelo je 5 naših sugrađana, a od hroničnog oblika ove bolesti njih troje. Od hronične infekcije virusa hepatitisa C zabeležena su tri novoobolela slučaja.

Virus Hepatitisa B i virus HIV-a se prvenstveno šire seksusalnim putem, dok se hepatitis C širi upotrebom nesterilnih instrumenata, manje u medicini, a više pri tetoviranju, bušenju pirsinga, akupunkture i slično. Na ovaj način se omogućava ulazak virusa u naš organizam.

U današnje vreme postoji dobra terapija za lečenje ovih infekcija. Kada je reč o lečenju HIV infekcije, ono je toliko uspešno da se terapijom toliko smanjuje koncentracija virusa u krvi i telesnim tečnostima obolelog da on više nije zarazan po okolinu. Stručnjaci ističu da se hepatitis C uspešno leči te da se bliži cifri od gotovo 100% slučajeva da je moguće izlečenje bez obzira na fazu bolesti. Kod virusa hepatitisa B lečenje ne daje zadovoljavajuće rezultate, ali postoji vakcina protiv ove infekcije koja se u našoj zemlji primenjuje od 2005. godine.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime