Sutra besplatno testiranje na hepatitise B i C

Zajedničko za virusne hepatitise A,B i C je da sva tri virusa napadaju jetru, ali dok hepatitis A ne može da pređe u hroničnu bolest, hepatitisi B i C češće prelaze u hronicitet. Iz tog razloga jako je važna prevencija i rano otkrivanje, odnosno lečenje, poručuju lekari povodom Svetskog dana borbe protiv virusnih hepatitisa koji se obeležava sutra.

U Subotici tokom prošle godine nije registrovan ni jedan slučaj Hepatitisa A, dok je Hepatitis B otkriven kod jedne, a Hepatitis C kod četiri osobe. Ovo pokazuje jasan trend opadanja broja obolelih od virusnih hepatitisa, objašnjava epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica, dr Nebojša Bohucki koji ističe da je ranijih godina beležen veći broj obolelih od navedenih vrsta hepatitisa. I dok Hepatitis A uvek daje akutno oboljenje i nikada ne može da pređe u hroničnu bolest, hepatitisi B i C češće prelaze u hroničan oblik bolesti. Hepatitis B se u oko 95% slučajeva završava kao akutno oboljenje, osim u uzrastu novorođenčeta, dok za virusni Hepatitis C veliki broj ljudi ne znaju da su inficirani, jer nemaju prvu akutnu fazu, nego se bolest otkriva slučajno.

Hepatitis A predstavlja feko-oralnu infekciju, odnosno bolest prljavih ruku, pa prevencija protiv ovog oboljenja predstavlja redovno pranje ruku i redovna opšta higijena. Protiv virusnog Hepatitisa B najznačajnije preventivno sredstsvo predstavlja vakcina.

Protiv virusnog Hepatitisa C još uvej ne postoji vakcina, a po rečima dr Bohuckog neće je ni biti jer postoji odlična terapija za obolele.

Zavod za javno zdavlje Subotica, sutra povodom Svetskog dana borbe protiv virusnih hepatitisa organizuje testiranje na HIV, Hepatitis B i C. Testiranje će se raditi od 7-14 časova, a nije neophodna ni važeća zdravstvena knjižica ističu u ZZJZ, već samo dobra volja i strpljenje onih koji žele da se testiraju.