Subvencionisana zamena stolarije

Naredne nedelje očekuje se raspisivanje javnog poziva u Subotici za građane za subvencionisanu energetsku sanaciju objekata. Sporazumi sa privrednim društvima su već potpisani, a zainteresovani sa zvaničnom sajtu grada mogu videti listu izvođača radova kod kojih mogu tražiti ponude.

Tokom naredne nedelje očekuje se raspisivanje javnog poziva za građane koji žele da unaprede energetsku efikasnost svojih domova. Na sajtu grada je objavljena preliminarna lista izvođača radova sa kojima je već potpisan sporazum, a do sutra se očekuje i saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike. Poslove je dobilo više privrednih društava od kojih se neka bave isključivo zamenom stolarije, zatim kotlovima, toplotnim pumpama, grejnim instalacijama i solarnih kolektorima. Građanima će biti omogućeno da biraju između više izvođača radova, a po rečima predstavnika Grada, konačna lista izvođača radova uskoro će biti objavljena, ali se neće razlikovati od preliminarne jer nije bilo uloženih žalbi.

Na konkurs Grada za energetsku sanaciju objekata prijavilo se 20 privrednih subjekata. Subotičani će moći da konkurišu za zamenu stolarije, kotlova za grejanje na gas ili biomasu, na toplotne pumpe i za grejne mreže unutar objekata i za sisteme za grejanje, kao i za solarne kolektore za zagrevanje tehničke ili sanitarne vode u objektima.

U zavisnosti od toga koja mera je u pitanju, subvencija države za energetsku sanaciju iznosi 50% i to 25% iznosa obezbeđuje lokalna samouprava, 25% Ministarstvo rudarstva i energetike, a 50% sami građani. Ono što je važno naglasiti kada je mera zamene stolarije u pitanju je da je maksimalan iznos subvencije do 120.000 dinara, a ostatak pada na teret građana.

1 komentar

Komentari su zatvoreni