Subotički zamak u vlasništvu porodice Pasku

Sedmočlana porodica Pasku vlasnik je nejneobičnije kuće u našem gradu koja podseća na zamak. Kuću su su gradili samostalno Petar Pasku i njegova žena Dragica Pasku punih trideset i dve godine, a nakon tri decenije od gradnje nastavljaju sa nadogradnjom porodične kuće.
Porodica Pasku započela je gradnju kuće koja izgleda kao zamak davne 1986.godine, a zanimljivo je što je vlasnik kuće izgradio sam bez pomoći majstora jer poseduje zidarska znanja. On i njegova žena godinama su prikupljali materijal i postepeno gradili kuću uporedo stvarajući porodicu. Petar Pasku, tvorac subotičkog zamka, objasnio nam je da su najveće predrasude ljudi koji prolaze pored kuće da u njoj živi porodica koja je imućna, a u toj kući zapravo živi porodica koja je bogata ljubavlju i voljom.

Vlasnica kuće rekla nam je da kada su započeli gradnju nisu imali jasnu viziju kako će kuća izgledati, ali kako su godine prolazile, ova porodica se širila i za petoro dece bilo je potrebno više prostora. Dragica Pasku se rado priseća kako su i deca pomagala u gradnji kuće i napominje da je bilo veoma izazovno i vredno truda.
Kuća na Makovoj sedmici je pravi primer dugogodišnjeg truda i rada svih ukućana, a prolaznici koji prolaze njihovom ulicom zastanu, pogledaju zdanje, slikaju kuću zatim često pozvone i zamole da pogledaju kuću iz dvorišta poručuju gostoprimljivi domaćini. Porodična kuća koja podseća na zamak je jedinstvena kuća u našem gradu, a pogled sa kule zamka je poseben doživljaj.