Subotički poljoprivrednici postigli dogovor sa gradonačelnikom oko izmena dela mera za poljoprivredu za ovu godinu

Subotički poljoprivrednici postigli su dogovor sa gradonačelnikom oko izmena jednog dela mera za poljoprivredu za ovu godinu. Unija udruženja poljoprivrednika Subotice nije bila zadovoljna što je za ovu godinu izbačena mera za kupovinu mehanizacije, što je nakon sastanka sa prvim čovekom grada vraćeno među ovogodišnje mere za podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

Unija udruženja poljoprivrednika Subotice koju čini osam udruženja iz različitih oblasti poljoprivrede, imala je sastanak juče u Gradskoj kući sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem. Razlog sastanka je bilo nezadovoljstvo subotičkih paora predloženim merama za poljoprivredu za ovu godinu. Kako ističu poljoprivredni proizvođači, ključna mera za kupovinu mehanizacije je izostavljena.

Predstavnici voćara ističu da je za opstanak voćarstva neophodno obezbediti subvencionisanje manjih investicija, osiguranje useva u što većoj meri, kao i analizu zemljišta.

Grad je ove godine opredelio 50 miliona dinara za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, a od ovog iznosa bilo je izdvojeno 20 miliona za kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Subotički poljoprivrednici složno ističu da je ovo mali iznos za tu namenu, te da bi jako mali broj poljoprivrednika mogao da koristi ovu meru. Zbog toga je traženo da se ova suma usmeri na drugu meru koja je poljoprivrednicima neophodna za rad.

Naredni sastanak subotičkih poljoprivrednika i gradonačelnika zakakaz ne za naredni ponedeljak, 18.mart za kada je dogovoreno da će biti konkretizovane predložene mere.