Subotičani udišu zagađen vazduh

Prema uredbi, praćenje kvaliteta vazduha obavlja se merenjem koncentracije zagađujućih materija, među kojima su i sumpor-dioksid, ugljen-monoksid, teški metali, lako isparljiva organska jedinjenja ali i suspendovane čestice pm 10 i pm 2.5. Hronična izloženost ovim česticama dovodi do kardiovaskularnih tegoba, a glavni izvori zagađenja su saobraćaj i individualna ložišta, rekla je Mirijana Bonić iz ZZJZ.

Tokom 2019. godine ukupno 93 dana udisali smo zagađen i prekomerno zagađen vazduh. Taj broj se u 2020. godini smanjio na 62 dana, međutim, broj suspendovanih čestica u vazuduhu u našem gradu i dalje je iznad proseka. Glavni razlog manjeg broja dana jeste odsustvo saobraćaja tokom protekle godine, pogotovo tokom aprila meseca, usled koronavirusa.

Prema rečima Mirjane Bonić, kako bi se trend poboljšanja kvaliteta vazduha nastavio potrebno je češće koristiti gradski prevoz i bicikl, a individualna ložišta zameniti gasom, kao i obezbediti povećanje zelenih površina u gradu. Vrednosti koje nastaju merenjem kvaliteta vazduha na mernoj stanici kod Nove opštine mogu se pratiti na sajtu Porajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.