Subotičani udišu vazduh odličnog do prihvatljivog kvaliteta

Subotičani udišu vazduh odličnog do prihvatljivog kvaliteta, pokazuju rezultati merenja koncentracija zagađujućih materija u našem gradu.

U periodu od 2016. do 2019. godine zabeležene su povišene koncentracije i pm 10 i pm 2.4 suspendovanih čestica, dok je u 2020. i 2021. godini uočen blagi pad su srednjoj godišnjoj koncentraciji pm 10 čestica. Tako je u 2020. i 2021. godini vazduh u našem gradu bio III kategorije, ali ovog puta isključivo samo zbog povišenih koncentracija suspendovanih čestica pm 2.5. Treba naglasiti da iako je koncentracija pm 10 čestica za nijansu opala, još uvek je broj dana u kojima udišemo zagađen i prekomerno zagađen vazduh povišen.

Koncentracije suspendovanih čestica u toku godine variraju, kažu stručnjaci. Razlog za to jeste što i izvori ovih čestica variraju tokom godine. Podaci za ovu godinu pokazuju da su više koncentracije bile u periodu od januara do marta, dok se broj dana u kojima je vazduh bio zagađen i prekomerno zagađen u aprilu i maju samnjio i trenutno varira od odličnog do prihvatljivog.

Stručnjaci poručuju da su u našem gradu saobraćaj i individialna ložišta u zimskom periodu dominantni izvori suspendovanih čestica u vazduhu. Ove čestice ulaze direktno u pluća i krvotok i predstavljaju opasnost po zdravlje čoveka.