Subotičani danas udišu vazduh dobrog kvaliteta

Subotičani danas udišu vazduh dobrog kvaliteta, pokazuju rezultati merenja koncentracija zagađujućih materija u našem gradu. Kako kažu u ZZJZ Subotica, u prethodnom periodu tokom 2 nedelje vazduh u našem gradu bio je u klasi jako zagađenog što je bila posledica, prevashodno meteoroloških uslova.

Vazduh u našem gradu danas je dobrog, a juče je bio u klasi odličnog kvaliteta, objašnjavaju u Laboratoriji za ispitivanje kvaliteta vazduha i buke ZZJZ Subotica. Po rečima stručnjaka u periodu od 12-28. oktobra vazduh u našem gradu bio je u klasi jako zagađenog kada su srednje dnevne koncentracije suspendovanih čestica prelazile i 100 mikrograma po m3 vazduha. Tokom jučerašnjeg dana ove koncentracije su pale na 25 mikrograma, dok danas pokazuju tendenciju rasta.

Do zagađenja vazduha u prethodnom periodu u oktobru došlo je zbog uticaja meteoroloških uslova, objašnjavaju stručnjaci. Sunčano vreme te odsustvo vetra doprineli su tome da se koncentracija zagađujućih materija u našem gradu poveća.

Stručnjaci poručuju da su u našem gradu saobraćaj i individialna ložišta u zimskom periodu dominantni izvori suspendovanih čestica u vazduhu. Ove čestice ulaze direktno u pluća i krvotok i predstavljaju opasnost po zdravlje čoveka.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime