Subotičani će biti među najmasovnijim učesnicima osmog SOŠOV-a

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Saveza za školski sport Vojvodine, u Novom Sadu i okolnim mestima, od 17. do 20. maja, održaće se tradicionalni, osmi po redu, SOŠOV, odnosno Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine.

Prvi SOŠOV održan je 1970. godine, isto u Novom Sadu, a na njemu je učestvovalo preko četiri i po hiljade školaraca, koji su se nadmetali u 11 sportova. U skladu sa važećim Akcionim planom Programa razvoja sporta u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, ove godine, očekuje se hiljadu takmičara više, koji će se oprobati u 14 sportskih grana.

 

I na osmom SOŠOV-u Subotičani će biti među najbrojnijim učesnicima, a za što bolji plasman takmičiće se 360 sportista školaraca iz našeg grada, koji će imati predstavnike u konkurenciji osnovaca i srednjoškolaca u svih trinaest disciplina, osim u ritmičkoj gimnastici.

 

Školska sportska takmičenja u Srbiji, kao i u Subotici, imaju tradiciju dugu više od četiri decenije, a sistem zvaničnih školskih nadmetanja započeo je još daleke 1969/70. školske godine. Organizacija ovako velike aktivnosti u oblasti sporta, u najvećoj meri, bazira se na ogromnom entuzijazmu, pre svega, profesora fizičkog vaspitanja po školama i amaterskih sportskih radnika, koji svoje slobodno vreme provode sa decom pripremajući ih za takmičenja, u najvećem broju slučajeva bez ikakve novčane nadoknade.

 

Savez za školski sport i pedagoga fizičke kulture Grada Subotice spada u red najorganizovanijih u Srbiji i aktivno je uključen u sistem takmičenja, tako da je, od svog osnivanja, dao pun doprinos razvoju školskog sporta kako u Vojvodini, tako i u Srbiji. Rezultati naših učenika na svim nadmetanjima su na najvišem nivou, pa se Subotica, s punim pravom, naziva „Grad sportova“.