Subotičane muče tegobe prolećnog umora

Sa prelaskom iz hladnijeg u toplije vreme i dolaskom proleća kod jednog dela stanovništa mogu se javiti simptomi prolećnog umora. Lekari ističu da promenom ishrane i fizičkom aktivnošću možemo uticati na nestanak ovih tegoba.

Iako se većina nas raduje dolasku lepšeg i toplijeg vremena, jedan deo naših sugrađana muče tegobe tzv. prolećnog umora. Najčešći simptomi prolećnog umora su: umor, malaksalost, iscrpljenost, oscilacije krvnog pritiska, vrtoglavica, poremećaj spavanja i sna. Može se javiti i smanjena koncentracija,kao i pojačano znojenje. Subotičane sa kojima smo razgovarali muče tegobe prolećnog umora.

Lekari ističu da je prolećni umor posledica ishrane i smanjene fizičke aktivnosti tokom zime, ali da uvođenjem pravilne ishrane i fizičke aktivnosti možemo uticati na smanjenje i nestanak tegoba prolećnog umora.

Ukoliko simptomi prolećnog umora ne nestanu ni nakon uvođenja promena u način života, stručnjaci savetuju odlazak kod lekara jer pojedine tegobe mogu ukazivati i na postojanje određenih bolesti. Na prolećni umor posebno su osetljivi stariji ljudi i mala deca, trudnice,hronični bolesnici koji bi ukoliko tegobe ne prestaju trebalo da se obrate lekaru kako bi se terapija prilagodila, a nikako se ne savetuje da to rade na svoju ruku.