Subotica se seća 25. novembra 1918. godine

Kod spomenika kralju Petru I Karađorđeviću, na platou ispred Sokolskog doma obeležen je Dan održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata, Bačke i Baranje, na kojoj je 25. novembra 1918. godine doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Stevan Bakić je istakao da je Grad Subotica podržao inicijativu svih sekcija Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca “Kralj Petar I” da se 25. novembar, dan na koji je 1918. godine u Novom Sadu Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata, Bačke i Baranje, donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, obeležava polaganjem venaca na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću u Subotici. Spomenik kralju Petru I u Subotici je otkriven 30. novembra 2021. godine.

Novostvorena država, rođena 1. decembra 1918. godine nastala je posle 3 teška oslobodilačka rata u kojima je Srbija podnela ogromne žrtve, istakao je gradonačelnik i rekao da se Subotica na ponos svih njenih građana, prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, simbolu uređene demokratkse države utemeljene u ustavu i vladavini prava, pridružila obnovi državotvorne svesti i unapređenja spomeni;ke baštine u našoj zemlji.

Vence na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću položili su gradonačelnik Stevan Bakić, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, predstavnici Vojske Srbije, Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. i njihovih potomaka i poštovalaca “Kralj Petar I”, kao i prestavnici drugih udruženja i pojedinci.