субота , 28 маја 2022
Naslovna / Sport / Subotica je bila domaćin prvom od četiri takmičenja u maratonskom masters plivanju

Subotica je bila domaćin prvom od četiri takmičenja u maratonskom masters plivanju

Subotica je bila domaćin prvom od četiri takmičenja u maratonskom masters plivanju

Iz godine u godinu u Severnobačkom okrugu, kao i i na teritoriji cele Vojvodine, evidentan je porast interesovanja među pripadnicima različitih starosnih generacija za sve vidove vodenih sportova, a pogotovo za maratonsko masters plivanje.

Ovaj vid takmičenja uvršten je i u zvaničan program olimpijskih igara od 29. letnje Olimpijade, koja je 2008. godine organizovana u Pekingu.

Pošto je najveće interesovanje za maratonsko masters plivanje tradicionalno bilo na teritoriji Vojvodine, pre trinaest godina, formiran je Pokrajinski savez, koji je, četiri godine kasnije, prerastao u Plivački savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije, na čijem čelu se nalazi Mihajlo Kojić iz Bačke Topole.

Po mišljenju najvećeg broja takmičara, prošla godina bila je najuspešnija u dosadašnjoj istoriji daljinskog i maratonskog plivanja, jer je na dvadeset održanih trka učestvovalo blizu 1.300 takmičara, od čega su dve trećine bili muškarci, dok su jednu trećinu činile pripadnice lepšeg pola. Od tih nadmetanja, sedam je bilo uključeno i u Svetsku plivačku federaciju i sa tim brojem Srbija se našla na drugom mestu u svetu, u konkurenciji 38 država, što je omogućilo da naši takmčari zauzmu visoke pozicije i u međunarodnoj konkurenciji.

Zbog izuzetno velikog interesovanja za daljinsko i masters plivanje, u planu je da se tokom ove godine organizuje ukupno 25 takmičenja, u okviru kojih je i Otvoreno prvenstvo Srbije i Vojvodine na tri, pet i deset kilometara.

Osim toga, organizovaće se i nekoliko kampova za mlade, radi formiranja tima za odlazak na međunarodna takmičenja, a, u svemu tome, veliku ulogu imaće stariji i iskusniji takmičari, koji se već mogu pohvaliti sa izuzetno uspešnim rezultatima, koji obavezuju mlade perspektivne snage čije vreme tek dolazi.

O autoru sinisa

Pogledaj i sledeće

Fudbalerke „Spartaka“, u nedelju, igraju polufinale Kupa Srbije protiv „Zvezde“

U nedelju, 29. maja, u Beogradu, će se odigrati utakmica polufinala Kupa Srbije, u kojoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.