Subotica domaćin Dana otvorenih vrata italijanske privrede

Subotica je bila domaćin „Dana otvorenih vrata italijanske privrede“, manifestacije koja se ove godine održava na Nacionalni dan malih i srednjih preduzeća Italije. Tim povodom, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se u Gradskoj kući sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, predsednikom Кonfindustrije Srbije Patriciom Dei Tosom i pomoćnicom ministra za dualno obrazovanje, Gabrijelom Grujić.

Velika je čast biti domaćin manifestacije koja se ove godine u Srbiji obeležava šesti put zaredom, rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. On je istakao da je Italija treći najznačajniji spoljnotgovinski partner regiona Subotice, te da je ukupna robna razmena u 2021. godini između Italije i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga iznosila je 215,1 milion dolara, što je za 65,3 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Bakić je tom prilikom izrazio i zahvalnost na podršci koju Italija pruža Srbiji u procesu Evropskih integracija i snažnom zalagnju za njihovo ubrzanje.

Između dveju zemalja vlada pozitivan i razvijen odnos na političkom, ekonomskom, ali i na kulturniom nivu, saglasan je i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, dodavši da i pored toga postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje u Subotici.

Povodom Dana otvorenih vrata, četiri velika italijanska investitora, koja posluju na teritoriji Subotice, otvorila su svoja vrata i predstvaila se mladima koji su spremni za posao, rad i za ostvarivanje dostojanstva, rekao je predsednik Кonfindustrije Patricio Dei Toso.

Posebna pažnja posvećena je i temi dualnog obrazovanja, gde je Srbija ostvarila saradnju sa italijanskim investitorima još 2017. godine, dok je Subotica po tom pitanju među vodećima u našoj državi po broju profila i škola.

Sistem dualnog obrazovanja dodatno je unapređen Odlukom Vlade Srbije, formiranjem Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalnog okvira kvalifikacija.