Stručnjaci ni ove godine ne preporučuju kupanje u Palićkom jezeru

U susret 5. junu- Danu zaštite životne sredine i rođendanu naše medijske kuće, Yu eco televizija ukazuje na ekološke probleme i značaj zaštite životne sredine. Voda na turističkom lokalitetu na Paliću nije bezbedna za kupanje, poručuju stručnjaci. Iz Zavoda za javno zdravlje napominju da su rezultati analiza palićke vode, na turističkom lokalitetu, identični kao i prošle godine.

Na osnovu fizičko-hemijskih parametara, voda, na turističkom delu Palića i dalje je 5. klase. Što se tiče fizičko-hemijskih parametara, ne preporučuje se kupanje na jezeru, dok aspekt bezbednosti uključuje i hidrobiološke, te mikrobiološke parametre, navode iz ZZJZ.

Rezultati hidrobioloških analiza vode u Jezeru Palić, na turističkim lokalitetima, takođe su nepromenjeni, u odnosu na prošlu godinu. Konstantno se na ovom lokalitetu beleži izuzetno velika brojnost algi, dok udeo modrozelenih algi prelazi 80, pa čak i 90%.

Subotičanima se i ove godine savetuje da se u vrelim letnjim danima osveže na nekom od gradskih kupališta, te da popularna turistička destinacija Palić, i ove godine bude rezervisana za šetnje, vožnje bicikala, te konzumiranje domaćih vina i Vojvođanskih specijaliteta.

2 Komentara

  1. Za autora:
    1. Koga ste tačno pitali?

    2. Da li ste čitali izeštaj od prošle godine? http://www.subotica.rs/documents/zivotna_sredina/Monitoring/Voda/God/MH-2016-PovrsinskeVode.pdf (samo da vam pomognem 2.1.19. MIKROBIOLOŠKA ISPITIVANJA na strani 25.) Citiram u slučaju da ne nađete: „Na osnovu rezultata mikrobioloških ispitivanja, svih 8 uzoraka vode Palićkog jezera je odgovaralo zahtevima za II-III klasu površinskih voda, koje su pogodne za kupanje, rekreaciju i sportove na vodi. U istom periodu 2015.godine uzeto je 8 uzoraka, koji su takođe mikrobiološki odgovarali zahtevima za II-III klasu površinskih voda.“ Samo po rezultatima merenja BPK5 parametra je klasa V u turističkom delu.

Komentari su zatvoreni