Strogo zabranjeno spaljivanje biljnih ostataka

Strogo je zabranjeno spaljivanje biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru podsćaju iz Štaba za žetvu strnih žita i jesenju berbu ratarskih useva na području Grada Subotice. Za nepoštovanje ove zabrane predviđene su novčane kazne od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara za pravna lica i od 5.000 do 75.000 dinara za pojedince.
Iz Štaba za žetvu strnih žita i jesenju berbu ratarskih useva na području Grada Subotice, podsećaju da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru kao i spaljivanje biljnih ostataka. Apeluje se na građane da poštuju Zakon, a iz dva razloga, pre svega bezbednosti, te same plodnosti zemljišta je važno da se pridržavamo propisanih mera. Postoji određen način koji se primenjuje, a da ne uključuje spaljivanje, objašnjavaju stručnjaci. Bitno je vratiti zemlji ono što se od nje uzme, a pogotovo ukoliko nije najbolji kvalitet zemljišta.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Dobrovoljnih vatrogasnih društava i Poljočuvarske službe vrše pojačanu kontrolu u cilju otkrivanja ovakvih prekršaja. Protiv svih počinioca biće preduzete sve zakonske mere, a za nepoštovanje ove zabrane predviđene su visoke novčane kazne od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara za pravna lica i od 5.000 do 75.000 dinara za pojedince odnosno fizička lica.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime