уторак , 26 јануара 2021
Naslovna / Društvo / Stranci će plaćati skuplju putarinu

Stranci će plaćati skuplju putarinu

Putarina za strance koji budu prolazili kroz Srbiju poskupeće od 15. septembra za oko 60 dinara, saznaje „Blic“. Domaći vozači voziće i dalje po starim cenama.
Nakon nedavnog negodovanja vozača u Srbiji koji su putarine na domaćim autoputevima plaćali više nego stranci, čelnik „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak doneo je odluku o povećanju putarine za strane vozače.
Prethodne nedelje, odnosno mesec nakon toga, sa ovom odlukom saglasila se i Vlada, a nove cenovnike na naplatnim rampama treba očekivati već od subote. Poskupljenje u proseku za oko pola evra važiće za sve kategorije stranih vozila, od motora, preko automobila i autobusa do kamiona sa dve prikolice.
– Mesecima unazad bilo je očigledno da domaći vozači plaćaju veću putarinu nego stranci. Na pojedinim, kraćim, deonicama razlika je i po 40 dinara, a razlog je zaokruživanje i usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine sa zvaničnim srednjim kursom dinara. Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku „Puteva Srbije“, a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu, ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači – kaže izvor „Blica“.
Zbog toga je putarina za strance praktično povećana za pola evra, gotovo na svim deonicama. Na pojedinim deonicama gde nije bilo razlike u ceni u korist stranaca, iznosi putarina su ostali isti.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

I dalje veliko interesovanje za vakcinaciju protiv korona virusa

Tokom vikenda je na punktu za masovnu vakcinaciju u Novoj opštini vakcinu protiv korona virusa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *