Stoci tokom zime neophodno prilagoditi štalu i ishranu

U zimskim mesecima, kada stoka troši više energije za održavanje telesne temperature, potrebno je prilagoditi štalu i ishranu, kažu stučnjaci. Farmerima savetuju da ishranu povećaju za 10 do 20 odsto po grlu i ističu da je glavi preduslov za držanje životinja u hladnijim danima čist, topao i suv prostor.

Iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe kažu da je, pre svega, potrebno uveriti se da štala ne prokišnjava, a jedna od ključnih stvari za držanje i negu stoke u zimskim danima jeste i redovno izđubravanje i obezbeđivanje čiste prostirke. Takođe, potrebno je obezbediti kubaturu prostora i protok vazduha, ali stoka ne sme biti izložena promaji, napominju stručnjaci.

Osim povoljnih uslova držanja, stoci je tokom zime potrebno prilagoditi i ishranu, a sagovornica savetuje farmere da, pored koncentrovane hrane, što više primenjuju senažu i silažu.

Sagovornica podseća farmere da izbegavaju plastične zavese ispred hranidbenog stola, jer pospešuju stvaranje vlage i napominje da životinjama u ishranu uvrste i dovoljnu količinu zobi, zbog visokog sadržaja E vitamina, koji je posebno značajan u pogledu reprodukcije.