Stižu vakcine protiv sezonskog gripa

U Zavod za javno zdravlje u našem gradu sutra stižu vakcine protiv sezonskog gripa, a početak vakcinacije se očekuje naredne nedelje. Ove godine građani će se vakcinisati protiv gripa samo četvorovalentnom vakcinom koja pruža zaštitu od četiri soja ove zarazne bolesti.

U Zavod za javno zdravlje Subotica sutra stižu vakcine protiv sezonskog gripa, nakon čega će početi njihova distribucija u domove zdravlja na teritoriji Severnobačkog upravnog okruga za koji je obezbeđeno 10.000 doza cepiva. Očekuje se da vakcinacija počne naredne nedelje.

Početak sezone gripa u našoj zemlji očekuje se u novembru, a porast broj obolelih u decembru. Vakcina protiv sezonskog gripa predstavlja najbolju zaštitu od ove zarazne bolesti, a preporučuje se starijima od 65 godina, kao i svim hroničnim bolesnicima.

Dok prethodnih godina nije registrovan veći broj obolelih od gripa budući da su na snazi bile mere zaštite protiv kovida-19 koje su uticale i na otežano širenje sezonskog gripa, ove zime se očekuje značajan porast broja obolelih od sezonskog gripa, jer nošenje maski u zatvorenom prostoru nije obavezno osim u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare, što će doprineti lakšem prenosu ove zarazne bolesti.