Stipendije za 86 studenata hrvatske nacionalnosti

U Hrvatskom domu Matica svečano su uručeni ugovori o stipendiranju za 86 studenata hrvatske nacionalnosti koji studiraju u Srbiji. Stipendije će im, u narednih deset meseci obezbediti Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Svečanom potpisivanju ugovora, koje je upriličeno povodom obeležavanja dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, prisustvovao je državni sekretar ove hrvatske institucije, Zvonko Milas.

Među studentima koji će dobijati stipendiju narednih deset meseci u mesečnom iznosu od po 150 evra je Regina Dulić, studentkinja treće godine Pedagoškog fakulteta u Somboru. Regina kaže da će joj ova podrška mnogo značiti.

Ovo je prvi put da su stipendije obezbeđene za studente hrvatske nacionalnosti, koji studiraju u Srbiji, istakla je predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, Jasna Vojnić što je prepoznato i kao prioritet projekta pod simboličnim sloganom “Rasti gde si posijan”.

Stipendiranje studenata u Srbiji, pored povećanja broja stipendija za Hrvate u Bosni i Hercegovini još jedan je iskorak Hrvatske da omogući pripadnicima ove nacionalne zajednice da osiguraju sve preduslove za profesionalni razvoj u zemlji u kojoj su rođeni, a da pri tom sačuvaju vezu sa matičnom državom, istakao je Zvonko Milas.

Svečano potpisivanje ugovora upriličeno je povodom obeležavanja Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, jednog od četiri praznika hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji.