Štete useva i do 100 %

Nevreme koje je zadesilo Suboticu i okolinu, u zavisnosti od vrste useva, nanelo je štetu od 35 do 100 % ,navode iz Poljoprivredne stručne službe Subotica. U toku jučerašnjeg dana ispaljeno je više protivgradnih raketa nego u toku cele prethodne godine, a za vikend se očekuje novi talas, poručuju stručnjaci.
Juče u popodnevnim časovima Suboticu i okolinu zahvatilo je snažno nevreme u dva talasa, obilna kiša praćena gradom nanela je velike štete usevima. Po rečima stručnjaka najviše su stradale ozime kulture, dok se za jare kulture koje su stradale, procenjuje da će doći do oporavka.
Prvi talas zahvatio je područje između Male Bosne i Mišićeva, gde su nastale najveće štete na području od oko 1000 ha koje je najviše stradalo, dok je drugi talas najviše štete naneo na području između Palića i Hajdukova, navode stučnjaci. Ovo je prvi put u toku ove godine, da je protivgradna mreža dejstvovala u Subotici, a od 18 stanica koje postoje na području grada, 11 je u funkciji.
Iz Poljoprivredne stručne službe apeluju na poljoprivrdnike da osiguraju svoje useve, jer je na taj način mnogo manja šteta u ovakvim situacijama.