Šta je potrebno imati u putnoj apoteci?

Sezona godišnjih odmora je počela, a svi oni koji se odluče na putovanje, ove godine u svojoj putnoj apoteci, bez obzira na odabranu destinaciju, obavezno moraju imati lekove protiv bolova, probiotike, anitihistaminike i kremu za sunčanje, poručuju stučnjaci.

Odlazak na letovanje neretko prate i manji zdravstveni problemi, a kako bi se sa putovanja vratili zdravi i odmorni, potrebno je da pre putovanja u svoj kofer spakujemo i putnu apoteku. Subotičani sa kojima smo razgovarali na put ne kreću bez probiotika i lekova protiv bolova.

Prema preporuci lekara, putna apoteka treba da sadrži toplomer, lek za skidanje temperature, sredstvo za mučninu za osobe koje teže podnose putovanja, dovoljnu količinu tečnosti, sredstvo za ublažavanje stomačnih tegoba. Obavezno u svoj kofer treba spakovati i sredstvo za odbijanje komaraca, krpelja i drugih insekata, kao i neku kremu za ublažavanje ujeda insekata. Antihistaminik, hanzaplast i zavoj, takođe moraju biti sastavni deo svake putne apoteke. Neizostani deo je i krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kao i krema protiv opekotina.

Osim ovih, lekari savetuju da u putnu apoteku dodamo i sredstva za dezinfekciju.