Srpaska Pravoslavna crkva obeležila Vidovdan

 

Srpaska Pravoslavna crkva i njeni vernici obeležili su Vidovdan jedan od najvećih srpskih praznika. U Hramu ,,Vaznesenja Gospodnjeg” služena je liturgija posvećena svim mučenicima palim na Kosovu.

Vidovdan je jedan od najvećih srpskih praznika, spada u nepokretne praznike i obeležava se uvek 28.juna u spomen na Kosovsku bitku koja se odigrala na taj dan 1389. godine. Liturgiji je prisustvovao do tri stotine vernika, a neki od njih su nam rekli šta za njih znači Vidovdan.

 

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz mnogih istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih najznačajniji je Kosovski boj, pogibija kneza Lazara i tzv. propast Srpskog carstva sa jedne strane i ostvarenje nebeskog carstva sa druge strane. Zbog toga je Vidovdan crkveni praznik  Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika. Prema rečima protonamesnika Dragana Stokina, starešine hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, na Vidovdan je značajno odati počast žrtvama hrišćanskih mučenika koji su svoje živote položili zarad budućnosti svog naroda.

 

Sam naziv Vidovdan ima mnogobrojna tumačenja. Sveti Vid bio je veliki hrišćanski mučenik koji je postradao u Rimu tokom četvrtog veka zbog vere. Po jednom verovanju naziv Vidovdan odnosi se na dan vidara i svetog Vida, a zbog toga se smatra praznikom za oči, odnosno praznikom koji „otvara oči“. Po interpretaciji koja se vezuje za tradiciju i mit Kosovskog boja, sudar dveju vojski na Kosovu polju je trebao da se desi na dan kada treba da se vidi ko je vera, a ko nevera. Prema tom mitu se od tada taj dan naziva Vidovdanom.