Srbija u piku inflacije: Kolika nas inflacija očekuje u 2023. godini?

Prema podacima NBS, stopa inflacije u Srbiji iznosi oko 15 odsto, a bazna iz čijeg obračuna je isključena cena hrane, energenata, alkoholnih i bezalkoholnih pića i duvanskih proizvoda upola je manja. Pooštravanjem domaćih monetarnih uslova prema proojekcijama inflacija bi od juna trebalo da se nađe na opadajućoj putanji, te da se da se do kraja 2023. godine prepolovi.

Neke od mera koje, prema rečima stručnjaka, mogu ublažiti inflaciju su ograničenje cena životnih namirnica, ograničenje plata i korišćenja potrošačkih kredita, podsticanje štednje, snižavanje uvoznih carinskih dažbina, snižavanje stope PDV na robi široke potrošnje, kao i izvoz robe. Prema projekcijama, od juna do kraja 2023. godine stopa inflacije trebala bi da se prepolovi.

Prema rečima stručnjaka uvozna inflacija glavni je razlog povećane inflacije u Srbiji, koja u prvom redu dolazi iz Nemačke i Italije, koje kod nas imaju najviše investicija.

Termin inflacija znači nadimanje ili naduvavanje, a pojam se kao ekonomska kategorija prvi put pojavio 1864. godine u Americi u knjizi “Velika papirna obmana” da bi označio nagli skok cena i novčanog opticaja.