Sprečen unos neprijavljenih deviza na Horgošu

 

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš od početka nedelje u dva navrata sprečili da u Srbiju budu unete neprijavljene devize u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra. Iako je unos deviza u Srbiju slobodan, prema Zakonu o deviznom poslovanju i Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, dužnost putnika je da prijavi svaku sumu veću od 10.000 evra.
Poslednji primer zaplene neprijavljenih deviza zabeležen je sinoć tokom kontrole autobusa koji je putnike iz Beča prevozio ka Negotinu.
Zahvaljujući anonimnoj telefonskoj prijavi upućenoj dva dana ranije, carinici na graničnom prelazu Horgoš su bili u prilici da provere verodostojnost navoda tako što su izvršili detaljan pregled prtljaga i putnika pomenutog autobusa. 
Tom prilikom je utvrđeno da jedna od putnica na koju je prijava ukazivala zaista sa sobom nosi veću sumu deviza koju nije prijavila.
Ličnim pretresom kod ove srpske državljanke pronađeno je 35.500 evra koje je pokušala da sakrije u čarapi, obmotanoj maramom oko struka.
Početkom nedelje u pokušaju krijumčarenja novca sprečen je i jedan bračni par albanske nacionalnosti koji je na prelaz, automobilom marke „Škoda“ danskih registraskih oznaka, doputovao iz danskog grada Senderborga.
U oba slučaja putnicima su vraćeni dozvoljeni iznosi od po 10.000 evra, a nešto više od 60.000 evra privremeno je zadržano, do okončanja prekršajnih postupaka.
Iz Uprave carina p
odsećaju da se novac prijavljuje tako što se na graničnom prelazu popunjava Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice. Važno je da putnici to urade na ulasku u zemlju, jer će sa tako overenom potvrdom kasnije moći nesmetano da izađu iz zemlje.