Sprečen pokušaj krijumčarenja 12 violina

Carinici su juče na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 12 neprijavljenih violina iz Srbije, od kojih je najstarija iz 1872. godine.

Nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja otkriven je u ranim jutarnjim časovima kada je na prelaz pristigao putnički kombi, mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 39-godišnji srpski državljanin, mađarske nacionalnosti. Na pitanje carinika upućeno vozaču i putnicima kombija koji su se iz Bečeja uputili u Frankfurt da li imaju nešto da prijave, svi su izjavili da nose samo lični prtljag, dok je vozač prijavio i jednu pošiljku koju je primio na prevoz. On je carinicima rekao da nije proveravao šta se u toj pošiljci nalazi, zbog čega je usledio detaljan pregled. Ubrzo je utvrđeno da se u pomenutoj torbi, koju je vozač u Subotici primio na prevoz do Frankfurta, nalazilo čak 12 upotrebljavanih violina, od kojih su neke antikvitetni primerci. Naime, u torbi prepunoj violina našla su se i tri instrumenta iz 1872, 1936. i 1948. godine. S obzirom da je reč o specifičnoj robi, nije bilo moguće na licu mesta utvrditi vrednost, već će ona biti poznata nakon stručnog veštačenja.

Iz Uprave carina podsećaju da su vozači odgovorni za robu koju preuzimaju i da je od suštinske važnosti da pregledaju sadržaj pošiljaka pre nego što prihvate da ih prevezu.