SOS Linija

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ponovo je ustupilo telefonsku liniju 19833 Savezu društava psihoterapeuta Srbije, kako bi građani mogli da dobiju besplatnu psihoterapijsku pomoć tokom pandemije, saopštilo je danas to ministarstvo.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić kaže da će na liniji Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu 19833, svakoga dana od 15 do 21 čas, volonteri Saveza pružati podršku svim građanima koji imaju psihološke tegobe usled pandemijske krize izazvane virusom korona.

Napomenula je da će Centar nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima na istom broju telefona sa ciljem pružanja saveta za jačanje bezbednosti dece na internetu i prijema prijava ugrožavanja dece onlajn.

Građani će imati tehničku mogućnost izbora opcije za razgovor sa edukatorima Centra ili sa psihoterapeuom.

– Tokom vanrednog stanja, u aprilu i maju, takođe smo omogućili građanima da na ovaj način dobiju podršku, budući da je nesumnjivo da pandemija uzrokuje teskobu i druge psihološke probleme kod ljudi. U tom periodu, volonteri Saveza primili su 286 poziva, a prosečno trajanje razgovora bilo je oko 22 minuta – istakla je Matić.

Napomenula je da, s druge strane, bilo neophodno i da Nacionalni centar za bezbednost dece na internetu radi neometano, naročito zbog povećanog korišćenja interneta kod najmlađih i samim tim povećanog rizika od svih oblika onlajn ugrožavanja.

– U tom periodu primljeno je 1.778 poziva i onlajn upita i formirano 236 predmeta – navela je Matić.

Sve informacije o Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, kao i saveti o onlajn bezbednosti dostupni su i na sajtu www.pametnoibezbedno.gov.rs, dok se više informacija o psihoterapijskoj podršci putem broja telefona 19833 nalazi na sajtu www.savezpsihoterapeuta.org/korona-virus..

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime